( Zoološki vrt grada Zagreba )

Zoološki vrt grada Zagreba

Zoološki vrt grada Zagreba nalazi se u preko 200 godina starom parku Maksimiru. Smješten je gotovo u samom središtu grada i omiljeno je mjesto za opuštanje i zabavu. Osnovan je davne 1925. godine započeo je skromno, s tri lisice i dvije šumske sove, a danas broji oko 300 vrsta s preko 3500 jedinki sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca, riba i beskralješnjaka s gotovo svih kontinenata.

Zagrebački Zoološki vrt je moderna institucija kojoj je misija zaštita životinja, istraživanje i edukacija, no jasno je da je i ugodno mjesto za razonodu i rekreaciju. Životinje su ipak na prvom mjestu, pa se posebna pažnja posvećuje izgradnji što kvalitetnijih nastambi koje oponašaju prirodna staništa te se provode programi obogaćivanja životnog prostora - tzv. enrichment programi. Jedan od načina je skrivanje hrane po nastambama što potiče životinje, primjerice čimpanzu, da traži hranu i potrudi se doći do nje. Javno hranjenje životinja organizirano je svaki dan u određeno vrijeme kada i timaritelji pričaju mnoge zanimljivosti o životinjama i svom odnosu s njima.

Zoo Zagreb

U Zoološkom vrtu provode se važna istraživanja, kako bi se lakše i kvalitetnije provodila zaštita životinja i njihovih staništa u prirodi. Zoološki vrt istražuje biologiju i ekologiju dinarskog voluhara, planinskog žutokruga, čovječje ribice, riječne kornjače i drugih autohtonih vrsta. Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba kao članica Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija (EAZA) sudjeluje i u europskim programima uzgoja ugroženih životinja (EEP). Cilj programa je u kontroliranim uvjetima imati stabilnu populaciju one životinjske vrste koja je u prirodi ugrožena i čija se brojnost svakodnevno smanjuje. Jedan od ciljeva je ponovno naseljavanje tih životinja u njihova prirodna staništa. Crvene pande, adaks antilope, balijski čvorci, patuljasti vodenkonji i čupavouhi lemuri su samo neki od stanovnika ZOO Zagreba u EEP programu zaštite.

 

EAZA provodi i kampanje za podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja životinja i same prirode te prikupljanja dobrovoljnih priloga za financiranje projekata zaštite na svjetskoj razini. Zagrebački Zoološki vrt aktivno sudjeluje u kampanjama, a za aktivnosti u kampanjama za ugrožene europske zvijeri i čovjekolike majmune je dobio nagrade u kategoriji podizanja svijesti javnosti. Edukacija je od velike važnosti. Provode se mnogi programi: od pustolovnih programa poput Divljeg ljeta u ZOO vrtu, Abrakadabre - programa mističnog i kazališnog karaktera, sve do tematskih predavanja i vodstva organiziranih za školske grupe i svakodnevne posjetitelje u kojima mogu doći i u kontakt sa živom životinjom.

Posjet Zoološkom vrtu grada Zagreba svakome će ostati u lijepom sjećanju. Zasigurno je mjesto u kojem možete zaboraviti na prometne gužve i sitne probleme te se opustiti i uživati.

 
 

Zoološki vrt ima velik broj vanjskih nastambi, ali i malih tematskih kuća, te nekoliko paviljona.

Zona sumraka

Ovo je pravo mjesto za proučavanje životinja aktivnih noću. Posebna rasvjeta oponaša noćne uvjete zbog čega su te životinje u Zoološkome vrtu aktivne danju. U zoni sumraka možete promatrati veliku skupinu šišmiša, egipatskih letipasa kako se hrane voćem, vidjeti različite vrste polumajmuna poput mišjeg lemura, najmanjega majmuna na svijetu te osluškivati zvukove neobičnih noćnih životinja.

 

Tropska kuća

Ukoliko ste ljubitelj vodozemaca i gmazova, preporučamo vam razgledavanje Tropske kuće. Ondje možete vidjeti opasne nilske krokodile, patuljaste otrovne žabe, tukane neobično velikih kljunova, živopisne morske akvarije te masivne zmije poput udava, pitona i anakonde (najveće zmije na svijetu).

 

crnokljuni tukan

Insektarij

U ovom paviljonu nalaze se različiti kopneni i vodeni, sitni i krupni te nadasve neobični beskralješnjaci. Tako možete vidjeti divovske pauke ptičare poznatije pod imenom tarantula, žarko obojane afričke kornjaše koji se hrane voćem, kukce paličnjake koji izgledaju poput grančica drveta ili listova, slatkovodne rakove, neobične vrste tropskih žohara, velike skakavce i slično. Na katu paviljona Insektarij otvorena je izložba Hrvatske zmije otrovnice gdje možete vidjeti poskoka, riđovku i rijetkoga planinskog žutokruga te druge zmije koje nastanjuju Hrvatsku.

 

insektarij

 
 

Lavlja stijena Kidepo

Osim što možete lavove promatrati u vanjskim nastambama, u novoj atrakciji zagrebačkog zoo vrta sada se možete naći licem u lice s njima u lavljoj špilji. U sklopu nastambe smještena je i replika špiljskog lava starog 120 do 150 tisuća godina te drugi sadržaji edukativnog karaktera.

 

lavlji most

lavlja stijena Kidepo

afrički lav

lavlja stijena Kidepo

 
 

Dječji zoo vrt

Bliski susret s domaćim životinjama najmlađi posjetitelji mogu ostvariti u Dječjem zoo vrtu koji se nalazi u blizini paviljona s majmunima. Zahvaljujući Dječjem zoo-u djeca mogu sudjelovati u hranjenju i čišćenju te maženju kozlića, zečeva, ovci i patuljaste svinje. Rozika, Göttingenska patuljasta svinja, nedavno je u Zagreb stigla iz Ljubljane i već se navikla na šaroliko društvo u Dječjem zoo-u.

dječji ZOO

dječji ZOO

 
 

Tematske cjeline, paviljoni i nastambe

Posjetite i druge tematske cjeline, paviljone i nastambe:

 • Otok lemura

 • Australija
 • Staza savjesti
 • Izložbu Donacija Zlatić
 • Afričko selo
 • Sjeverna Amerika
 • Duh monsunskih šuma
 • Kina Sichuan
 • Kišna Afrika
 • Paviljon za majmune
 • Kalifornijski morski lav
 • Domaća hiža
 • suvenirnica Ježeva kućica
 
 

Ne propustite sudjelovati!

 • Javna hranjenja životinja
 • Timaritelji pričaju o životinjama
 • Slasna radionica
 

Životinje u zagrebačkom ZOO-u

ćuk

dvogrba deva

euroazijski ris

kula

drvolazac

pelikan

merkat

nosati rakun

nutrija

odmaralište

prerijski pas

smeđi medvjed

tapir

 

 

Medijski pokrovitelji

Partneri