Zoološki vrt grada Zagreba


 

Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba
Maksimirski perivoj bb, Zagreb
T: +385 1 2302 198
E: info@zoo.hr
www.facebook.com/zoozagreb
www.zoo.hr

 

Zoološki vrt grada Zagreba nalazi se u preko 200 godina starom parku Maksimiru. Smješten gotovo u samom središtu grada i omiljeno je mjesto za opuštanje i zabavu. Osnovan je davne 1925. godine započeo je skromno, s trima lisicama i dvjema šumskim sovama a danas broji oko 300 vrsta s preko 3500 jedinki sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca, riba i beskralješnjaka, s gotovo svih kontinenata.

Zagrebački Zoološki vrt je moderna institucija kojoj je misija zaštita životinja, istraživanje i edukacija no jasno je da je i ugodno mjesto za razonodu i rekreaciju. Životinje su ipak na prvom mjestu, pa se posebna pažnja posvećuje izgradnji što kvalitetnijih nastambi koje oponašaju prirodna staništa te se provode programi obogaćivanja životnog prostora - tzv. enrichment programi. Jedan od načina je skrivanje hrane po nastambi što potiče životinju, primjerice čimpanzu, da traži hranu i potrudi se doći do nje. Mijenjanje kamenja i trupaca drveta u nastambi vukova koje oni redovito obilježavaju svojim mirisima je još jedan primjer ovog programa. Hranjenje nekih životinja organiziramo svaki dan u određeno vrijeme kada i timaritelji pričaju mnoge zanimljivosti o životinjama i svom odnosu s njima.

 


Zoo Zagreb

 

U Zoološkom vrtu provode se važna istraživanja, kako bi se lakše i kvalitetnije provodila zaštita životinja i njihovih staništa u prirodi. Zoološki vrt istražuje biologiju i ekologiju dinarskog voluhara, planinskog žutokruga, čovječje ribice, riječne kornjače i drugih autohtonih vrsta. Zoološki vrt Zagreb kao član Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija (EAZA) sudjeluje i u europskim programima uzgoja ugroženih životinja (EEP). Cilj programa je u kontroliranim uvjetima imati stabilnu populaciju one životinjske vrste koja je u prirodi ugrožena i čija se brojnost svakodnevno smanjuje . Jedan od ciljeva je ponovno naseljavanje tih životinja u njihova prirodna staništa. Crveni panda, adaks antilopa, balijski čvorak, patuljasti vodenkonj i čupavouhi lemur su samo neki stanovnici zagrebačkog Zoo vrta u EEP programu zaštite.

EAZA provodi i kampanje za podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja životinja i same prirode te skupljanja dobrovoljnih priloga za financiranje projekata zaštite na svjetskoj razini. Zagrebački Zoološki vrt aktivno sudjeluje u kampanjama, a za aktivnosti u kampanjama za ugrožene europske zvijeri i čovjekolike majmune je dobio nagrade u kategoriji podizanja svijesti javnosti. Edukacija je od velike važnosti. Provode mnogi programi: od pustolovnih programa poput Divljeg ljeta u Zoo vrtu preko Abrakadabra Zoo, programa mističnog i kazališnog karaktera, sve do tematskih vodstva i predavanja za školske grupe i svakodnevne posjetitelje u kojima mogu doći i u kontakt sa živom životinjom. Draganje žarko obojane ali bezopasne zmije ruši sve predrasude o ovom gmazu koje je čovjek stvarao stoljećima kroz mitove i legende.

Posjet Zoološkom vrtu grada Zagreba svakome će ostati u lijepom sjećanju. Sigurno je mjesto u kojem se može zaboraviti na prometne gužve, male probleme i opustiti se i uživati.

Zoološki vrt ima velik broj vanjskih nastambi, ali i malih tematskih kuća, te nekoliko paviljona.

Insektarij

U ovom paviljonu nalaze se različiti kopneni i vodeni, sitni i krupni te nadasve neobični beskralješnjaci. Tako možete vidjeti divovske pauke ptičare poznatije pod imenom tarantula, žarko obojane afričke kornjaše koji se hrane voćem, kukce paličnjake koji izgledaju poput grančica drveta ili listova, slatkovodne rakove, neobične vrste tropskih žohara, velike skakavce i slično. Na katu paviljona Insektarij otvorena je izložba Hrvatske zmije otrovnice gdje možete vidjeti poskoka, riđovku i rijetkoga planinskog žutokruga te druge zmije koje nastanjuju Hrvatsku.

 

 


insektarij

 

Zona sumraka

Ovo je pravo mjesto za proučavanje životinja aktivnih noću. Posebna rasvjeta oponaša noćne uvjete zbog čega su te životinje u Zoološkome vrtu aktivne danju. U zoni sumraka možete promatrati veliku skupinu šišmiša, egipatskih letipasa kako se hrane voćem, vidjeti različite vrste polumajmuna poput mišjeg lemura, najmanjega majmuna na svijetu te osluškivati zvukove neobičnih noćnih životinja.

Tropska kuća

Ukoliko ste ljubitelj vodozemaca i gmazova, preporučamo vam razgledavanje Tropske kuće. Ondje možete vidjeti opasne nilske krokodile, patuljaste otrovne žabe, tukane neobično velikih kljunova, živopisne morske akvarije te masivne zmije poput udava, pitona i anakonde (najveće zmije na svijetu).

 


crnokljuni tukan

 

Lavlja stijena Kidepo

Osim što možete lavove promatrati u vanjskim nastambama, u novoj atrakciji zagrebačkog zoo vrta sada se možete naći licem u lice s njima u lavljoj špilji. U sklopu nastambe smještena je i replika špiljskog lava starog 120 do 150 tisuća godina te drugi sadržaji edukativnog karaktera.

 


afrički lav


lavlji most


lavlja stijena Kidepo


lavlja stijena Kidepo

 

Dječji zoo vrt

Bliski susret s domaćim životinjama najmlađi posjetitelji mogu ostvariti u Dječjem zoo vrtu koji se nalazi u blizini paviljona s majmunima. Zahvaljujući Dječjem zoo-u djeca mogu sudjelovati u hranjenju i čišćenju te maženju kozlića, zečeva, ovci i patuljaste svinje. Rozika, Göttingenska patuljasta svinja, nedavno je u Zagreb stigla iz Ljubljane i već se navikla na šaroliko društvo u Dječjem zoo-u.

 


dječji ZOO


dječji ZOO

 

Posjetite i druge tematske cjeline, paviljone i nastambe:

 • Otok lemura
 • Australija
 • Sjeverna Amerika
 • Duh monsunskih šuma
 • Kišna Afrika
 • Paviljon za majmune
 • Kalifornijski morski lav
 • Domaća hiža
 • Staza savjesti
 • Izložbu Donacija Zlatić
 • Afričko selo
 • Kina Sichuan
 • dječje igralište
 • suvenirnica Ježeva kućica

Ne propustite sudjelovati!

 • Javna hranjenja životinja
 • Timaritelji pričaju o životinjama
 • Slasna radionica


------------------------------------


ćuk


drvolazac


dvogrba deva


euroazijski ris


kula


merkat


nosati rakun


nutrija


odmaralište


pelikan


prerijski pas


smeđi medvjed


tapir

Medijski pokrovitelji

 

logo_RTL_Kockica.gif logo_Vecernji_list.gif logo_Vecernji_list_Radost_hr.gif logo_Vecernji_list_Fora_radionice.gif logo_Skolska_knjiga.gif logo_Tur_TV.gif logo_Revija_Zmajcek3.gif logo_Mama.gif logo_Moi_moi.gif logo_Cukec.gif logo_Bogastvo_zdravja.gif

 

Internetski medijski pokrovitelji

 

logo_Danu_Ringeraja_hr.gif logo_Relaxino.gif logo_nextbike.gif logo_Skolski_sportski_savez_ZG.gif logo_klinfo_hr.gif logo_Trudnoca_hr.gif logo_Journal.gif logo_Naturala_hr.gif logo_ZG_magazin.gif logo_Mami.gif logo_Lipadona.gif logo_Zena_hr.gif logo_Djecji_dogadjaji.gif logo_Lukin_portal.gif logo_Wish.gif logo_Obitelj_hr.gif logo_Med_over_net.gif logo_Najdi_si.gif logo_DJ_Slovenija.gif logo_Pozitivke_net.gif logo_Gugu_si.gif logo_LN.gif logo_Acenta_Sloveniaholidays_com.gif logo_Acenta_Informacija_net.gif logo_Penzionist_Info.gif logo_Domzalec_si.gif logo_Slo-link.si.gif

 
želimo si

Pokrovitelji

 

logo_Park_Maksimir.gif
logo_ZOO_Zagreb.gif
logo_HTZ_Hrvatska_turisticka_zajednica.gif
logo_Rauch.gif
logo_Marche.gif
logo_GSK_Aquafresh.gif
logo_CandA.gif
logo_Baby_Center.gif
logo_Generali.gif
logo_Redox.gif

 

Partneri

 

logo_ZAMP.gif
logo_Bioteka.gif
logo_Sanctum.gif
logo_Zavod_Zaupanje.gif

 

Internetski pokrovitelji

 

logo_Progmbh.gif
logo_Netis.gif